Wouter Schuller, arts MSK

We vinden het belangrijk om binnen ons vakgebied continu bezig te zijn met toetsing en vernieuwing van onze werkwijze. Daarom doen we in samenwerking met universiteiten wetenschappelijk onderzoek naar onze behandelmethode.

Wouter Schuller

Medische achtergrond

Ik heb in 1988 mijn geneeskundestudie aan de VU afgerond. Tijdens mijn studie heb ik aan studenten lesgegeven in fysiologie en in laboratorium diagnostiek, maar ook veel tijd besteed aan sporten en muziek maken. Met mijn grote belangstelling voor sport en beweging ben ik na mijn studie in de orthopedie gaan werken. Daarbij had ik het geluk om de assistent te kunnen zijn van een gespecialiseerde handchirurg en een gespecialiseerde wervelkolomchirurg.

Waar ik de gewone orthopedie maar grof vond was ik direct geboeid door de precisie van de wervelkolom. In de wervelkolom werken 120 kleine gewrichtjes samen om grote bewegingen mogelijk te maken. Ook is er een nauwe relatie met het centrale zenuwstelsel. Daarnaast heeft de rug ook iets magisch: we begrijpen er niet zoveel van en onderzoeken de rug liefst van een afstandje. Ik heb nog een tijd gewerkt als EHBO-arts in Londen maar eigenlijk was mijn keuze al gemaakt: ik wilde meer leren over de wervelkolom.

Arts Musculoskeletale Geneeskunde

Ik was daarom direct gegrepen toen ik kennis maakte met de Musculoskeletale Geneeskunde. Eigenlijk wordt hierbij het gewone orthopedische onderzoek toegepast op de wervelkolom. Heel precies wordt de hele wervelkolom afgetast en dan blijkt dat er een samenhang bestaat tussen de stand van de verschillende gewrichten. Door de behandeling kan de samenhang weer hersteld worden. Ik ben begin jaren ’90 opgeleid door Marien Dirven en Aart van der Bunt.

Ik heb altijd erg veel moeite gehad met de manier waarop dit vak door andere artsen wordt bekeken: het wordt nog steeds gezien als alternatieve geneeskunde. Terwijl wat we doen zo duidelijk zichtbaar is en zo duidelijk geassocieerd is met de klachten van een enorme groep patiënten. Ook sta ik nog regelmatig versteld van de resultaten van de behandeling. Ernstige lang bestaande klachten verbeteren vaak sterk en kunnen soms zelfs geheel verdwijnen. Ik heb mij daarom ten doel gesteld om de mogelijkheden van het vak door middel van wetenschappelijk onderzoek te bestuderen.

Inmiddels heb ik hiervoor een Masterstudie tot epidemioloog afgerond en doe ik promotie onderzoek aan de VU (zie: www.emgo.nl/team/801/wouterschuller/personal-information/).

Aandachtsgebieden

Vanuit een eigen ervaring als sporter (34 jaar ervaring als karateka), en in de muziek (podiumervaring als zanger bij de Nederlandse Bachvereniging en het Collegium Vocale Gent) vind ik het leuk om specifieke problemen te zien bij sporters en musici. Vaak moet er meegedacht worden over de specifieke belasting waaraan deze mensen bloot staan waarbij gezocht moet worden naar een passende oplossing. Overigens geldt dit natuurlijk voor iedere patiënt: iedere rug is weer anders, en iedere patiënt gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om.

Naast de praktijk

Naast de praktijk ben ik bestuurslid van de beroepsvereniging voor Musculoskeletale Geneeskunde, de NVAMG. Voorzitter van de commissie wetenschap. Voorheen voorzitter van de medische commissie van de Karate Bond Nederland (KBN). Nog steeds actief als karatedocent en zanger. Momenteel met name actief bij Capella Nicolai, maar soms ook als solist bij cantatediensten in de Spuikerk.

Telefoon:
075 6700570

E-mail:
info@spineclinic.nl

Openingstijden

De openingstijden variëren. Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 09:30 uur tot 15:00 uur. Buiten die tijden kunt u een boodschap achter laten op ons antwoordapparaat. Wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.

Locaties:
Zaandam
Provincialeweg 152-154
1506 ME Zaandam

Let op: Het is hier betaald parkeren. De kosten bedragen €2,80 per uur.

Amstelveen
Bouwerij 4
1185 XX Amstelveen

De ingang bevindt zich aan het einde van de parkeerplaats achter de slagbomen. U kunt aanbellen bij SpineClinic of Fysioresult (2de etage), de deur wordt dan voor u open gedaan. Let op: De parkeerplaats achter de slagboom is een privé parkeerplaats. U kunt uw auto aan de overkant van de weg op de algemene parkeerplaats zetten.

Amsterdam
Molenpad 15-A
1016 GL Amsterdam

SpineClinic Amsterdam bevindt zich in hetzelfde gebouw als Profysio.

Tarieven

Eerste consult: € 120,-
Elk vervolg consult: € 100,-

De behandeling wordt door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Het verschilt per pakket en per verzekering wat u zelf bij moet dragen.